Blaak 16 Rotterdam

De ontwikkelaar op haar website:

A celebrated history.

De Blaak. Ooit een haven, het kloppend hart van een historische economie. Later de thuishaven van de koopmansbeurs, het oude postkantoor, van een spoorwegstation en het Luchtspoor. Na de oorlog kwamen de kantoorgebouwen en werd Blaak Rotterdams epicentrum van de oude economie.

Blaak16 dateert uit die tijd. Gebouwd eind jaren ’70. Een baken van vertrouwen en zekerheid, met een citaat van Lucebert verheven tot landmark van de stad. Wie er met de trein langsreed, moest er even naar kijken. Naar het dak, naar de tekst:

‘Alles van waarde is weerloos’.

Improved environment.

In een tijd van verandering, verandert de Blaak mee. De uitstekende bereikbaarheid maakt de Blaak tot de strategisch sterkste locatie in het zakencentrum van Rotterdam. Omgeven door alle gemakken en comfort van de binnenstad en toch snel de stad uit, het is Blaak’s eigen definitie van het nieuwe werken. Blaak16 neemt op deze plek een prominente positie in. Het gebouw wordt met respect voor originele architectuur en de omgeving gerevitaliseerd tot een multifunctioneel en uiterst duurzaam kantoorgebouw (BREEAM Excellent). Met o.a. grote vrij indeelbare werkvloeren (ca 1.500 m²), een eigen parkeergarage en een rooftop office & terrace biedt Blaak16 een fantastische werkomgeving voor mensen die meer uit hun werk willen halen dan van 9 tot 5 een dak boven het hoofd.

Durable solution.

In het Rotterdamse stadshart, midden in het zakencentrum, daar ligt Blaak16. Op nog geen 100 meter afstand van de Markthal, tegenover Station Blaak. Omgeven door de markante huisvesting van Loyens & Loeff, Stedin en het citizenM hotel. In de nabijheid van bars, restaurants en winkels. Een plek waar de energie voelbaar is, waar levendigheid de sfeer bepaalt, waar het goed zaken doen is. Het uit de jaren zeventig daterende kantoorgebouw was toe aan een ingrijpende facelift. Er is gekozen voor een duurzame renovatie die onder architectuur wordt uitgevoerd. Blaak16 kenmerkt zich door de openheid en het vele licht. Een royale ontvangsthal waarin de strakke lijnen van de gevels zijn doorgetrokken, vormt de entree naar de indrukwekkende kantoor-toren. Het grote glasoppervlak in de gevels zorgt voor een bijzondere lichtinval die bijdraagt aan de overweldigende beleving van het gebouw.

Het gebouw zal na voltooiing beschikken over:
– ca 14.000 m2 vloeroppervlak
– Begane grond + 11 verdiepingen
– Rooftop terrace (11e verdieping) met algemene vergader faciliteiten
– Nieuwe gevel met hoogwaardige materialen – Nieuwe entree
– Klimaatinstallatie met hoogwaardig comfort – Energielabel A+ / BREEAM Excellent
– Vrij uitzicht en veel daglicht
– Optimale bereikbaarheid met auto en openbaar vervoer
– 151 parkeerplaatsen in eigen garage

Blaak16 wordt is architectuur duurzaam herontwikkeld tot een modern kantoorgebouw met een gezonde toekomst. Het vloeroppervlak van ca 14.000 m² is verdeeld over een begane grond met een grootse entree, 11 verdiepingen die op elke wenselijke manier kunnen worden ingericht en een rooftop met de mogelijkheid van een terras of penthouse office met een adembenemend uitzicht. In alles is nagedacht over duurzaam realiseren en beheren. Dus zijn alle installaties vervangen, wordt er optimaal gebruikt gemaakt van daglicht en is het gebouw nagenoeg energieneutraal. De bereikbaarheid is optimaal, zowel met de auto als met openbaar vervoer. Voor auto’s is een eigen parkeergarage aanwezig met 151 plaatsen.

Sustainable development.

Blaak16 wordt een kantoorgebouw waar kwaliteit op meerdere manieren tot uitdrukking komt. Functioneel gezien wordt het voorzien van alle comfort en gemak om dienst te doen als werk- en verblijfsomgeving van vandaag en morgen. De maatschappelijke meerwaarde zit in het duurzame karakter van de herontwikkeling met als ambitie de realisatie van BREEAM Excellent.
Gevels met zeer hoge isolatiewaarde.
De nieuwe gevels krijgen een isolatie waarde van minimaal 4,0 m² K/W, om zodoende te kunnen streven naar een energieneutraal gebouw.

WKO en stadsverwarming.

Voor het gebouw wordt er gebruik gemaakt van een WKO-systeem met een warmte-pomp. Deze manier van koelen en verwarmen gaat uit van een geleidelijke aanpassing aan warme en koude periodes. In het geval van extreme pieken wordt de verwarming uit de WKO aangevuld met stadsverwarming. Door toepassing van een WKO-systeem wordt een reductie van ongeveer 30% op het energieverbruik gerealiseerd ten opzichte van een conventionele installatie.

Klimaatplafonds.

Deze manier van verwarmen en koelen levert een aanzienlijk lager energieverbruik dan de conventionele methoden.
Bovendien zorgt dit systeem voor een zeer comfortabel binnenklimaat met weinig temperatuurschommelingen. Doordat de verwarmings- en koelunits per stuk regelbaar zijn, kan de temperatuur ook per ruimte worden geregeld. Daarnaast is het ook mogelijk om de ramen te openen, hierbij wordt het binnenklimaat niet ontregeld.

Watergebruik.

De drinkwaterinstallatie zal worden voorzien van een lekdetectiesysteem. Daarnaast zullen alle sanitaire ruimtes worden uitgerust met waterbesparende toiletten en kranen.

Verlichting.

Het gebouw wordt verlicht door middel van energiezuinige LED verlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie. Het geïnstalleerd vermogen van de verlichting is ca. 50% lager dan wat gebruikelijk is, waardoor het gebouw minder hoeft te worden gekoeld. Langs de binnengevel wordt de verlichting voorzien van daglichtafhankelijke regeling.

Sprinkler.

Blaak16 is voorzien van een sprinkler-installatie. Met het toepassen van een sprinklerinstallatie leent het gebouw zich voor grotere brandcompartimenten en maximale indelingsflexibititeit.

PV panelen

Het dakoppervlak van de garage is voor het grootste deel met PV panelen bedekt, die de elektriciteit opwekken ten behoeve van de energieneutraliteit.

Blaak16 is een ontwikkeling van:
Cairn Real Estate
Kadans

Ontwikkelaar:
Impact Vastgoed

Architect:
DZAP

KUBUS heeft in opdracht van DZAP alle bouwkundige tekenwerk verricht ten behoeve van de vergunningsaanvraag.

Blaak16 is in 2017 opgeleverd.