Waterwoningen en Kadegebouw IJburg

Kadegebouw en Waterwoningen

Het Kadegebouw

Begin 2007 is de bouw van het bijna 200 meter lange en 5 bouwlagen hoge Kadegebouw gestart. De oplevering vond plaats in het voorjaar van 2009. Het Kadegebouw kijkt uit over de drijvende woningen in de Waterbuurt West, de IJburglaan en het IJmeer.

Het gebouw staat op een stoere voet van donkere, betonnen steunberen. Daarboven een licht, wit, gedetailleerd ritme van glas en metaal. Veel glas, veel uitzicht. In het gebouw komen 61 koopappartementen, 22 huurappartementen, 13 bedrijfsruimten en 108 parkeerplaatsen.

Appartementen
Alle 83 appartementen hebben een privé terras aan het water en worden ontsloten via portieken, waarin een lift en trappenhuis zijn opgenomen. In de kelder is per appartement een berging aanwezig. De koop- en huurappartementen zijn gescheiden ontsloten via een eigen portiek. Op de begane grond bevinden zich 4 onderdoorgangen naar de achtergelegen steigers waar de Waterwoningen aan liggen.

Bedrijfsruimten
De 13 bedrijfsruimten liggen op de begane grond en hebben een terras aan het water. Het oppervlak per unit varieert van 101 m2 tot 253 m2. Aan de waterkant en de straatzijde zijn de units van vloer tot plafond voorzien van een glazen pui en hebben Ieder een eigen ingang.

Parkeergarage
De ondergrondse parkeergarage met 108 parkeerplaatsen is bereikbaar via de trappenhuizen en lift die zich in de onderdoorgangen bevinden.

Het Kadegebouw is ontworpen door Liesbeth van der Pol, DOK architecten, Amsterdam,

De Waterwoningen

De Waterwoningen zijn drijvende woningen aan steigers, dijkwoningen en woningen op palen. Het betreft rondom vrij liggende of per twee of drie gekoppelde ‘villa’s’ met dakterrassen en ligplaatsen voor boten, waarvan 57 koopwoningen en 18 huurwoningen.
De 55 Drijvende woningen liggen degelijk afgemeerd aan palen en zijn via vaste steigers bereikbaar.
De 17 Dijkwoningen liggen aan de Haringbuisdijk en zijn gebouwd op platformen (met daaronder palen) boven het water.
De 3 Paalwoningen liggen verspreid door de Waterbuur langs de steigers.
Door de ruimte voor ligplaatsen aan de steigers is een jachthavensfeer ontstaan. Vrijwel alle Waterwoningen hebben een eigen ligplaats bij de woning. Door de sluis in de Haringbuisdijk is het open water van het IJmeer en het Markermeer te bereiken.
De Waterwoningen liggen in de beschutting van het 5 lagen hoge Kadegebouw.

De waterwoningen zijn opgeleverd in 2012.

De Waterwoningen zijn ontworpen door Architectenbureau Marlies Rohmer.

Drijvende woningen

Er zijn 55 Drijvende woningen die degelijk liggen afgemeerd aan palen. De woningen zijn via 4 vaste steigers bereikbaar die onderling door bruggen zijn verbonden. In deze steigers liggen ook alle kabels en leidingen waarmee de drijvende woningen op alle nutsvoorzieningen zijn aangesloten (elektra, gas, water, riool, kabeltelevisie en telefoon). De steigers zijn autovrij en aan beide zijden voorzien van een reling waarin verlichting is opgenomen.
Er zijn 3 types:
type Vancouver rondom vrij, ±156 m2 met 20 m2 dakterras
type Sydney per twee aan elkaar, ±107 m2 met 14 m2 dakterras
type Seattle per drie aan elkaar, ±100 m2 met 10 m2 dakterras
Type Seattle is verhuurd via Woningstichting Eigen Haard.

Dijkwoningen type Lakeside

De koopwoningen van het type Lakeside staan op palen en liggen aan de Haringbuisdijk. Zij kijken uit over de drijvende woningen van de Waterbuurt West. Aan de noordzijde (stadszijde) van de Haringbuisdijk wordt in de toekomst het Sluishuis gebouwd. Het Sluishuis ligt op 50 meter van de voorgevels van de dijkwoningen.
Type Lakeside heeft een gebruiksoppervlak van ongeveer 128 m2, verdeeld over drie woonlagen. Alle woningen hebben op de begane grond een terras aan de Haringbuisdijk en op de bovenste woonlaag over de volle breedte van de woning een terras van ongeveer 18 m2. Onder of naast de woning kan een boot worden afgemeerd. Er worden 17 woningen van het type Lakeside gebouwd.

Paalwoningen type Lighthouse

De 3 woningen van het type Lighthouse staan verspreid door de Waterbuurt West. Type Lighthouse staat op palen en heeft een volledig vrij dakterras van ongeveer 35 m2. Deze hoge unieke ‘vuurtorens’ kijken uit over de Drijvende woningen en hebben een fantastisch uitzicht over de omgeving.
Type Lighthouse heeft een gebruiksoppervlak van ongeveer 112 m2 dat over 4 lagen verdeeld is.

Ontwikkelaar:

Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt West v.o.f. Amsterdam
Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt West v.o.f. is een samenwerking van Olympus Ontwikkeling B.V. en Het Waterhuis B.V.

KUBUS heeft voor beide projecten alle verkooptekeningen gemaakt tbv de koperskeuzes en de contractenvorming.